top of page
  • Forfatters billedesimonehoppe

Fjordhest til landsstævne i Ålborg

Stald Nordic drives af Maria Pejtersen, som brænder for fjordheste. I weekenden d. 3-5 maj har Ålborg sportsrideklub afholdt lands- og internationalt stævne og her var en helt speciel hest til start, nemlig den 7-årige avlshingst Stald Kiels Yatzy.


Maria har redet siden hun var 7år og efter en lang periode med varmblod og fuldblod i militarysporten, er hun vendt tilbage til Fjordhesten, som hun gjorde bekendtskab med som ponyrytter. Det kan være svært at blande sig i toppen til mesterskaber på varmblod og derfor besluttede Maria sig for at vende tilbage til fjordhesten, som i dag er blevet meget mere sporty og ædel end dengang, hun selv var ponyrytter. Der findes både DM, NM og EM for fjordheste og Maria har allerede opnået at deltage i de her store mesterskaber.

Sidste år fik Yatzy og Maria bronze til DM og endda selvom Yatzy var klassens yngste hest.
Maria viser tydeligt at Fjordheste i dag er blevet mere sporty og sagtens kan være med i sporten. Parret deltog sidste weekend i MB0 til landsstævne i Ålborg som en del af deres forberedelse til EM i Tyskland i august.

Maria var godt klar over, at Yatzy ikke var helt klar til dette niveau, så målet var en god ridetur og de fik de. De opnåede flotte 62,7% med flere dyre fejl og nogle changementer, som ikke er helt på plads.

Jeg har spurgt lidt ind til, hvordan fjordhesten bliver bedømt til dressurstævner og Maria fortæller, at folk ofte lige kigger en ekstra gang, når der kommer en gul hest ind med strit man. Men hun oplever også, at folk bliver overraskede over, hvor gode fjordhestene faktisk er blevet og det giver masser af positiv feedback. Maria elsker at de er knap så spooky og sensitive, men alligevel er arbejdssomme og med gode bevægelser.

Dommerne dømmer efterhånden ret objektivt og hun føler ikke, hun bliver bedømt anderledes end fx. varmblod. Det som ofte koster hende point er manglende bæring og rummelighed, men som hun siger, er det nok fair nok, da de jo ikke helt kan hamle op med de store varmblod. Til gengæld kan de ride stabilt og vise korrekthed i øvelserne og udvise stor lydighed og godt samarbejde- det tæller også meget op.

Maria elsker ALT ved fjordhesten og flere og flere ryttere får øjnene op for dem. Det er ikke kun fjordhestens sind, Maria elsker, det er også sammenholdet og fællesskabet mellem fjordhesterytter og kuske. Der er nemlig også rigtigt mange fjordheste, som fortsat bruges i køresporten.

Fjordhesten giver Maria mulighed for at være en del af noget socialt og samtidig dyrke hestesport på højt plan med en masse fantastiske oplevelser. Hun fortæller, at der pt er fjordheste, som bruges til rideskole og handikapheste samt heste som deltager i Baltic Cup i spring og nu også til landsstævner i dressur- Det må man da sige at være en alsidig hest.

Vi glæder os til at følge Maria og Yatzy og glæder os til en update fra EM i august.

608 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page