top of page
  • Forfatters billedesimonehoppe

Icehorse Festival

Fra d. 3-7 april mødes over 300 fantastiske islandske heste i Herning til verdens største indendørs World Ranking stævne. Udover at være særdeles attraktivt for ryttere og heste, trækker stævnet også et væld af publikummer, som rummer alt fra unge hestetossede piger til damer i striktrøjer. Stemningen er noget helt særligt og der nørdes i heste, afstamninger og mest af alt snakkes og hygges der. Alle mødes og fællesskabet er i højsæde. Udover den store ovalbane opbygget med fiberbund, er der messe med masser af udstyr, mad og udstillere.




I år havde arrangørerne bag Icehorse Festival valgt at have ekstra stor fokus på hestevelfærd, det betød, at alle heste blev grundigt tjekket efter alle ridt. Hestene tjekkes af dommere, akkurat, når de kommer ud fra banen og der er tjekkes grundigt for sår i munden, korrekt skoning, længde på pisk, hvor meget vægt der er i boots og om hesten ellers ser sund og tilpas ud.

Udover kontrol efter ridt, blev der som noget nyt også taget ekstra hensyn til hestene inde på konkurrencebanen, så de fik en god oplevelse. Det betød, at der ofte blev henstillet til, at publikum ikke klappede eller stressede hestene. Lydniveauet blev også løbende målt i opvisningshallen. Der var ikke adgang for publikum i staldene om aften og om natten, det gav en dejlig ro.





Vi har snakket med arrangør af Icehorse Festival, Rasmus Møller Jensen, som til dagligt driver salgs- og træningsstald i Svenstrup samt er ejer af Eques- et af verdens førende rideudstyrsmærker indenfor islændersporten. Rasmus Vandt desuden T1 A-finalen, stort tillykke med det.



Islænderstævne- hvordan foregår det?

Nogle gange kan islænderverdenen føles meget adskilt fra spring og dressur. Men faktisk går mange ting igen. Jeg bliver ofte spurgt: "Hvad skal man kigge efter, de løber bare rundt og rundt". Modsat til andre discipliner rides islænderstævner på en ovalbane, som er noget længere end vi kender det fra dressur og spring. Der findes tølt- og gangartsdiscipliner, hvor hestene fremvises i henholdsvis tølt eller 4 eller 5 gangarter. Alle gangarter skal vises og tølt skal i de større klasser vises både langsomt og hurtigt. Der vises i tøltklasserne også øgninger og i nogle klasser tølt for løsetøjler.

Det som vurderes minder rigtigt meget om dressur. Hestene skal først og fremmest være taktfaste, herudover betyder løsgjorthed og spændstighed rigtigt meget og hesten skal som i dressur være eftergivende og arbejde bagfra og igennem hele kroppen. Harmoni betyder meget, hesten skal se let og tilpas ud og modstand i overgange eller nedtagninger( det som vi kender som afkortninger i dressurens verden) trækker meget ned. Man kan se gangartsklasserne lidt som dressurchampionatsklasserne, hvor hestens gangarter får en særskilt karakter og vinderen er så den med det højeste gennemsnit.

Derfor ønsker man akkurat som ved dressurhestene velgående heste med funktionelle, store og rummelige bevægelser. Skridt, trav og galop bedømmes akkurat som i dressurverdenen. Eneste forskel er, at man ønsker at se fremdrift og gålyst fra hestens side, så der rides generelt i et lidt friskere tempo end i dressurprogrammer. Derfor rides programmerne også på en større bane, så der er plads til at ride hurtig tølt og pas.

I islænderverdenen er opbygningen også anderledes, da den første gang man rider, fungerer som en udtagelse. Det betyder, at der ikke er nogen præmieoverrækkelse, men at de bedste fra klassen(ofte 5-7) går videre til en finale, som foregår på et senere tidspunkt. Derved afsluttes klassen først efter finalen, hvor alle de bedste heste er på banen samtidigt. Finalerne er meget publikumsvenlige og gør det spændende at sammenligne og se hestene samtidigt inde på banen.





Pernille og Bosi var for første gang til Icehorse Festival, hør lidt om, hvordan deres weekend har været.

124 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page