top of page
  • Forfatters billedesimonehoppe

Pararytter- med stort smil på

Danmark er blandt verdens bedste nationer i paradressur. Paradressur er for ryttere med et handikap, som giver en tydelig og målbar funktionsnedsættelse.


Jeg har altid været fascineret af, hvordan hest og rytter i paradressur har et særligt bånd eller sammenhold, da der jo ikke nødvendigvis kan gives de samme signaler til hesten, som en rask rytter kan give. Derfor kræver det et lidt andet setup og et stærkt match. Rytterens handikap kan jo give udfordringer i forhold til ikke at kunne indvirke korrekt på hesten eller være skæv eller svag i en side eller et ben. Det kræver derfor at rytteren skal lære at kommunikere med sin hest på en anden måde end de gængse signaler og lige såvel skal hesten forstå disse signaler. Derfor kræver det et særligt match, så den pågældende hest kan forstå rytteren, med det handikap rytteren nu måtte have.


Jeg har snakket lidt med Pararytter Line Munk Madsen om hendes liv som pararytter og især med fokus på hendes bånd til sine heste.


Line Munk Madsen er 32år og har redet siden hun var 6. Line har redet i bruttotruppen for det danske paralandshold i dressur i mange år og har store mål og drømme. Desværre har Line muskelsvind, som gik i udbrud, da hun blev 18 år og sidder i dag i kørestol. Desværre udvikler sygdommen sig og bliver værre og værre, men Line kan fortsat ride hendes hest Ralph hver dag. Line og Ralph skridter kun, men laver en masse afvekslende arbejde, så Ralph ikke keder sig. Når de er til stævne, foregår programmet også i skridt, derfor betyder skridtkvaliteten hos hesten rigtigt meget for Line.

Ralph er ved at være en ældre dreng, så Line fortæller, det passer ham ret perfekt, at det ikke skal gå alt for stærkt.

Lines far står for alt grooming og pleje og hjælper hende med alt. Ralph og Line stoler rigtigt meget på hinanden- Ralph er Lines person. Ralph fungerer både som ven, træningsmakker, men også som fysioterapeut. Han hjælper hende simpelthen til at kunne bruge sine ben og til at holde sin fysik vedlige. Så Ralph er langt fra "bare en hest" for Line, han betyder alt.


Det er jo lidt specielt at skulle afsted til stævne med en stor hest, når sidder i kørestol. Derfor er Lines team ekstremt vigtigt og der er hendes far en vigtig spiller. Det er derfor ikke kun Line, som har et tæt forhold til Ralph, men også Lines far. De skal alle tre stole på hinanden og kende hinandens rutiner.

Når Line er til stævne, får hun en anden til at varme Ralph lidt op, så han er afspændt og smidig inden det er Lines tur. Det er virkelig imponerende, hvad Line kan få Ralph til og det giver stof til eftertanke, hvor meget det her bånd mellem de tre betyder. Og ikke mindst er det lige så imponerende, hvor roligt og stolt Ralph rider rundt med Line.


Line havde en stor drøm om at skulle til PL i Paris i år. PL er OL for parasport, men desværre har hendes hest Donya, som var hendes makker til PL, pådraget sig en skade og skal have en lang pause, der gør det umuligt at blive klar til PL i Paris. I stedet går tiden med træning af smukke Ralph og jeg er sikker på, Line kommer stærkt tilbage.


Jeg har fulgt Line i mange år og det har jeg fordi, hun altid smiler og har gåpåmod. Line har en særlig evne til at se det positive i mange ting og det smitter af. Jeg ønsker Line alt det bedste i fremtiden og glæder mig til at følge hendes spændende rejse med hestene. Den her form for samarbejde imponerer i hvert fald mig.
329 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page